sobota, 20 lipca 2013

Muffinki owsiane

Chociaż dziś sobota, to ja myślami w pracy. Jutro rano na pięć godzin. Przyda się jakieś drugie śniadanie. Już wiem - muffiny owsiane. Zdrowe, sycące, smaczne, ...
Jak zwykle przeszukałam internet, ale znalezione przepisy nie zrobiły na mnie wrażenia. Chociaż ten ze strony: http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/muffiny-owsiane.html robi wrażenie.
Ale ja standardowo, po swojemu.



składniki (12 sztuk):
1 szklanka mleka
3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 garść żurawiny suszonej

przygotowanie:
Mleko zagotować. Gorącym mlekiem zalać płatki owsiane i pozostawić na 5 minut, by zmiękły.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać: proszek do pieczenia, cynamon, cukier trzcinowy. Wymieszać. Dodać: płatki owsiane z mlekiem, jajko i olej. Wymieszać na jednolitą masę, dodać żurawinę (lub śliwki suszone, morele, orzechy, czekoladę, ...).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą z papilotek napełnić do 4/5 wysokości. Piec przez ok. 15 - 20 minut, do zrumienienia babeczek. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz