niedziela, 28 lipca 2013

Dżem owocowy

Lato! Żar leje się z nieba, a w głowie kołacze się jedna myśl "jak się ochłodzić?". A ja zamiast szukać ochłody włączam kuchenkę i ... jest mi coraz cieplej. Ale czego się nie robi, aby w zimie móc zjeść pyszny dżemik.

Dżem morelowo-nektarynowy

składniki:
1,5 kg morel
1 kg nektaryn
10 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1/2 szklanki wody
5 goździków
1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie:
Morele i nektaryny umyć, wyjąć pestki. Nektaryny obrać. Owoce pokroić w kostkę. Do brytfanki (garnka, rondla, ...) wlewamy wodę, wrzucamy owoce, dodajemy goździki, cukier i cukier waniliowy. Stawiamy na piecu, na siatce i gotujemy, początkowo pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 1,5 godz. od czasu do czasu mieszając. (Początkowo owoce puszczą dużo soku, który z czasem odparuje.) Studzimy bez przykrycia. Ponownie gotujemy, bez przykrycia, przez około 1 godz. od czasu do czasu mieszamy. Studzimy bez przykrycia. Przygotowujemy słoiki. Dżem powinien mieć już zwartą konsystencję, a owoce powinny przypominać mus. Rozgrzewamy dżem, dodajemy sok z cytryny. Próbujemy. Jeżeli uznamy, że dżem jest za kwaśny możemy dodać jeszcze odrobinę cukru. Ciepły dżem przekładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Studzimy i przechowujemy do zimy. Rewelacyjny do kanapek, naleśników, deserów, ... a także sam.

SMACZNEGO!!!

P.S. U mnie w domu do degustacji doszło już przy drugim studzeniu. Ciepły dżem trafił do gotowych kruchych babeczek oraz na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz