piątek, 26 lipca 2013

Biszkopt

Biszkopt z owocami
Przeglądając książkę kucharską "Ligi kobiet" znalazłam prosty przepis na biszkopt.

składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego (16g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce sezonowe (jabłka, śliwki, wiśnie, ...)
cynamon
margaryna o wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Owoce umyć, obrać (jeżeli trzeba) i pokroić w mniejsze cząstki. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Ciasto przelać na blachę. Na wierzchu ułożyć owoce lekko wciskając je w ciasto. Po wierzchu posypujemy cynamonem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz