niedziela, 2 września 2012

Smaki lata na deser

Witajcie,
co prawda w temacie wpisałam "smaki lata", ale równie dobrze mogą to być smaki nadchodzącej jesieni.
Życzę powodzenia w tworzeniu własnych kompozycji smakowych.

Bułeczki drożdżowe

3 ½ szklanki mąki
5 dag drożdży
150 g masła i margaryny
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
aromat do ciasta
łyżka wódki

W misce (raczej dużej) rozmieszać drożdże z cukrem, dodać jajka oraz rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło i margarynę oraz wódkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę, sól, aromaty i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta ręką nabieramy porcję, która mieści się w dłoni (jak ktoś nie lubi, gdy ciasto klei mu się do rąk, to proponuję przygotować sobie talerz z mąką i nabierać ciasto łyżką stołową - jedna porcja=dwie łyżki). Formujemy placek wielkości dłoni i grubości ok. ½ cm. Na środku układamy dowolnie wybrane owoce [jagody, śliwki, wiśnie, starte jabłka, ...] lub mak, ser, ... Zakładamy na siebie brzegi ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Gotowe bułeczki smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do temp. ok. 200 st. C. Pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!